Connect with us

Aktualite

BALANDIZ’DA ATA TOHUMU SARI BUĞDAYIN İLK HASADI YAPILDI

Mersin’in Silifke ilçesi Balandız Mahallesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan ata tohumlarından üretilen yöreye özgü sarı buğdayın ilk hasadına, Başkan Vahap Seçer de katıldı.

Published

on

Mersin’in Silifke ilçesi Balandız Mahallesinde ata tohumu sarı buğdayın ilk hasadı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan ata tohumlarından üretilen yöreye özgü sarı buğdayın ilk hasadına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de katıldı. Başkan Seçer, eşi Meral Seçer ile birlikte “Bereketli olsun” diyerek, tarlada orakla buğday hasat etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Silifke ziyareti kapsamında Balandız Mahallesinde üretilen sarı buğdayın ilk hasadını gerçekleştirdi. Tarlada orakla buğday hasat eden Seçer, ata tohumlarının desteklenmesine devam edeceklerini söyledi.

Balandız’da üretilen buğdaylar, Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (Mersinden Koop) tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatının 2 katına alınacak, talepler doğrultusunda MER-EK Ekmek Fabrikası başta olmak üzere un ya da bulgur olarak değerlendirilecek.

“Tohum ıslahında çok mesafe alındı”

Başkan Seçer, sarı buğday hasadı için gittiği Balandız’da üreticilere seslendi ve “Türk çiftçisinin faydasına, toplum sağlığının yararına olan sadece Türkiye’de değil tüm dünyada standart cins tohumların, yerel çeşitlerin tekrar hatırlanıp üretime katılmasına, daha sağlıklı, daha lezzetli, daha damak zevki yüksek çeşitlerin oluşturulmasında, tekrar ortaya çıkarılmasında önemli bir çalışma” dedi.

Nüfusun arttığını, insanların ihtiyaçlarının ve taleplerinin çoğaldığını belirten Seçer, “Bu talepler doğrultusunda da tarımda yapılan bilimsel çalışmalarda özellikle tohum ıslahında çok mesafe alındı. Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim, Allah her şeyi bir arada vermiyor. Tarımda bir ürün yetiştiriyorsunuz, bir çeşit tohum ekiyorsunuz, lezzeti, rengi, albenisi çok güzel ama bakarsınız ki raf ömrü daha kısadır ya da verimi azdır, mutlaka bir eksiği vardır. Şimdi hiçbir alanda eksiği olmayan tohumlar yetiştirilmeye çalışılıyor. Tohumları çok zorlayınca, o da canlı bir organizma, ortaya farklı sonuçlar çıkıyor. Dünyada genetiği değiştirilmiş organizmalar, tohumlar tartışılıyor. İnsan ve halk sağlığını tehdit eden sonuçlar da görebiliyorsunuz” diye konuştu.

 

“En yüksek düzeyde bütçeyi tarıma ayırmaya çalışacağız”

Seçer, Balandız’da bu proje kapsamında üretimi yapılan sarı buğdayın kamuoyuna duyurulmasının ardından taleplerin arttığını dile getirerek, “Çünkü insan, diğer standart çeşitler, piyasada satılan unlardan alınıp yapılan ekmeklere, hamurundan elde ettiğimiz diğer ürünlere göre çok daha lezzetli buluyor. Çok farklı bir lezzeti oluyor. Bunları yaygınlaştırmaya çalışacağız. Bu ilk ve son çalışmamız olmayacak. Bugün buğdayda çalışıyoruz ki, buğdayın anavatanı burası. Anadolu, tohum çeşitliliği açısından çok zengin bir yer, birçok bitkinin anavatanı. Bu kadim Anadolu topraklarında 3 bine yakın böyle tohum var. Toroslar’da inceleme yapın, bugüne kadar hiç görülmemiş çeşitler görürsünüz ve dünyanın hiçbir tarafında bulamazsınız” ifadelerini kullandı.
İdareciler olarak çiftçinin önünde saygıyla eğilmeleri ve onları yaşatmaları gerektiğini ifade eden Seçer, “Tarımsal desteklerimiz kendi ölçeceğimizde en üst seviyede devam edecek. Ziraatçı ve tarımın önemini bilen bir başkanın olması önemli bir avantaj. Ayırdığımız bütçeler içerisinde en yüksek düzeyde bütçeyi tarıma ayırmaya çalışacağız. Bundan sonra da daha iyi noktalara gelmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatının 2 katına alacağız”

Başkan Seçer, Türkiye’de tarımsal politikaları yürüten kurumun Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Biz de kendi ölçeğimizde yardımlarımızı yapmak istiyoruz ve yapacağız. Sulama borusu dağıtımımız bitti, yaklaşık 12 bin metre civarında çelik boru, HDPE boru dağıtımını Silifke’de gerçekleştirdik. Daha önce 60 bin civarında lavanta fidanı dağıtımımız oldu. Sonbaharda alıç ve zeytin fidanı dağıtacağız. Mersin’de her bölgenin, yörenin bitki çeşitliliğine göre fide, fidan yardımları kaçınılmaz. Üreticiye bu destekleri vereceğiz. Mutlaka ata tohumların desteklenmesi devam edecek. Biz, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü nezaretinde 65 dekarda 13 çiftçimize bu desteği verdik. Şimdi hasat da yapacağız. Biz bunları Toprak Mahsulleri Ofisinin alım fiyatının 2 katına alacağız. Her türlü projeye, işbirliğine, desteğe açığız. Mersin’in her bölgesinde sizle beraber bu çalışmaları sürdürmek isteriz. Sulama borusu dağıtımına önem veriyoruz. Bu yıl 60 bin metre projeksiyonumuz var, gelecek yıl artacak.”

 

“25 aileye koyun ya da keçi vereceğiz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak başlayacakları yeni proje hakkında da bilgi veren Seçer, “Proje bana ilk anlatıldığında 40 aile olarak planlama yapıldığı söylendi, yüzde 50 oranında arttırarak, 60 aile ile başlayacağız. Her ailemize 25 koyun ya da keçi vereceğiz. Kol gücü ile çalışıp, yevmiye ile aylıkçı olarak çalışıp, hayvancılıktan anlayan, küçük aile işletmesi olan Toroslar’ın eteklerinde, köylerinde çok aile var. Ama adamın işletme sermayesi yok, parası yok. Biz belediye olarak 25 koyunu ya da keçiyi, yemini, veteriner hizmetlerini verelim, her türlü yardımı yapalım, gidelim denetleyelim. Veteriner Odası ile Tarım İl Müdürlüğü ile beraber yürütüyoruz bu kampanyayı. Şu anda arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar, üreticiler belirleniyor, alınacak çeşitler belirleniyor. Sonbaharla beraber bunu da hayata geçireceğiz.”

“Kooperatifler çoğalsın, sizler de bir araya gelin”

Birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Başkan Seçer, “Girişimcilik güzel, herkes elini taşın altına koymalı ama birlikte çalışma kültürü geliştirmeliyiz. Kooperatifleşme onun için önemli. Kadın üreticilerimizin el emeğinin, göz nurunun ekonomik değere döndüğü bir kooperatif oluşturduk. Kooperatifler çoğalsın, sizler de bir araya gelin. Biz, belediye olarak her konuda ticari faaliyetlerde bulunamayız ama bu çalışmaları destekleriz. Tarsus’ta bir kooperatif kurulmuştu. Bizden önceki yönetim zeytin işleme tesisi yapmış. Geldik, iş durmuş. Finansal destek yaptık. Pandemi sürecinde her yoksulun, her ihtiyaç sahibinin evine kolilerle gıda yardımı gönderdik. O kolilerdeki zeytinlerin önemli bir kısmı o kooperatiften alındı. Ellerinde ne kadar varsa tamamını aldık. Bunları arttırabiliriz” diye konuştu.

“Elimizde 3 bin tane yerel buğday popülasyonu var”

Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir de enstitü olarak ellerinde şu anda 3 bin tane farklı yerel buğday popülasyonu olduğunu dile getirerek, bu tohumları gen bankalarına da kazandırdıklarını ifade etti. Yerel buğdayların binlerce yıl öncesinden günümüze kadar geldiğini dile getiren Dr. Özdemir, “Yerel buğdayları koruyarak, bu güzel alanlarda bir şekilde devamını hem sağlayıp hem de muhafazasını sağlayarak gelecek nesillere aktarmakla görevliyiz” dedi.
Başkan Seçer ile meslektaş olmaktan duyduğu gururu anlatan Dr. Özdemir, “Ülke genelindeki ‘Yerel Buğdaylar Yerinde Yeşeriyor’ çatı projesi kapsamında, bize Mersin’de destek verdikleri için huzurlarınızda tekrar teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

  • MERSİN'İN SİLİFKE İLÇESİ BALANDIZ MAHALLESİNDE ATA TOHUMU SARI BUĞDAYIN İLK HASADI YAPILDI. BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN DAĞITILAN ATA TOHUMLARINDAN ÜRETİLEN YÖREYE ÖZGÜ SARI BUĞDAYIN İLK HASADINA MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI VAHAP SEÇER DE KATILDI. BAŞKAN SEÇER, EŞİ MERAL SEÇER İLE BİRLİKTE "BEREKETLİ OLSUN" DİYEREK, TARLADA ORAKLA BUĞDAY HASAT ETTİ. (KIYMET GÖKÇE/MERSİN-İHA) Mersin'in Silifke ilçesi Balandız Mahallesinde ata tohumu sarı buğdayın ilk hasadı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan ata tohumlarından üretilen yöreye özgü sarı buğdayın ilk hasadına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de katıldı. Başkan Seçer, eşi Meral Seçer ile birlikte "Bereketli olsun" diyerek, tarlada orakla buğday hasat etti.

  • Balandız’da ata tohumu sarı buğdayın ilk hasadı yapıldı

Okumaya Devam Et
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aktualite

MERSİN’İN TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİNİ SANAL GERÇEKLİK GÖZLÜĞÜYLE KEŞFEDİYORLAR

Mersin Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen ‘VR Mersin’ projesi sayesinde vatandaşlar kentin tarihi ve turistik yerlerini sanal gerçeklik gözlüğüyle keşfediyorlar.

Published

on

Bilgi İşlem Dairesi, hayata geçirdiği ‘Sanal Gerçeklik Yöntemi ile Bilişim Tabanlı Mersin Tanıtım Projesi’ni vatandaşların ayağına götürüyor. Özellikle hafta sonu yoğun olan alışveriş merkezlerine kurulan etkinlik alanı sayesinde vatandaşlar, Mersin’i sadece bir gözlükle daha yakından tanıma fırsatı buluyor. VR gözlükle deneyimlenen projede, Mersin’in bir ucundan diğer ucuna kadar tarihi ve turistik yerlerin yanı sıra doğal güzellikleri, sanal gerçeklik yöntemiyle gösteriliyor. Bu çerçevede Saya Park AVM’de organize edilen etkinlikte vatandaşlar, Mersin’in tarihi ve turistik mekanlarını gezerek, tanıma fırsatı buldu. Kimi vatandaşlar Mersin’de yaşamasına rağmen hiç görmediği yerleri sanal gözlük sayesinde keşfetti.


“VR MERSİN’LE KEŞFETTİLER”
Alışveriş yapmaya gelen vatandaşlardan Alper Duman, VR Mersin’i deneyiminin ardından, “Mersin’in tanıtımı adına gayet güzel çalışma olmuş” dedi.
Üniversite öğrencisi Serkan Görüşük de VR Mersin uygulaması için “İlk defa kullanan biri için farklı bir deneyim” ifadesini kullandı.
Görüntülerin oldukça gerçekçi hissettirdiğini söyleyen Anıl İzci ise çalışmayı efsane olarak nitelendirdi.
VR Mersin’i deneyimleyen vatandaşlardan Mehmet Bat da uygulama sayesinde görmediği birçok yeri görme imkanı bulduğunu belirterek, “Görmediğim çok yer vardı, gördüğüm yerler de vardı. Güzel bir uygulama, harika bir deneyim” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Aktualite

LAZER TABANLI YERLİ RADAR SİSTEMİNDEN KAÇIŞ YOK!

Mersin İl Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri, lazer tabanlı Medar Mobil Hız Tespit Sistemi (MTS) ile 4 şeritli yolda onlarca aracı eş zamanlı olarak takip edilebiliyor.

Published

on

Mersin Trafik Jandarması ekipleri aşırı hız nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarının azaltılması amacıyla daha hızlı ve sonuç odaklı çalışmalarını sürdürüyor. Lazer tabanlı Medar Mobil Hız Tespit Sistemi (MTS) ile 4 şeritli yolda onlarca araç eş zamanlı olarak takip edilebiliyor. Hız ihlali yapan tüm araçların cinsleri, hangi şeritte hız yaptıkları, hız yapılan yerin koordinatı belirlenebiliyor. Ayrıca araçların fotoğrafı çekilip video kaydı ile suç tespiti yapılıyor. Hız Tespit Sistemi araca monte edilmeden seyyar olarak da kullanılabiliyor.
Mersin İl Jandarma Komutanlığınca, yağmurlu, karlı ve sisli havalarda gece-gündüz kullanılabilen radar sayesinde hıza dayalı trafik kazalarında azalma olacağı, vatandaşların gideceği yere kazasız gidebilmelerini sağlayarak ‘Söz konusu insan ise trafikte 1 can kaybı bile fazladır’ mottosuyla hareket edildiği kaydedildi.

Okumaya Devam Et

Aktualite

MERSİNLİ SPORCULAR TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA DAMGA VURDU

Türkiye Badminton Federasyonu tarafından Çorum’da düzenlenen 9 ve 11 yaş altı ‘Badminton Türkiye Şampiyonası’nda Mersinli 6 sporcu 9 yaş altı Badminton Milli Takımına katılmaya hak kazandı.

Published

on

26-30 Haziran tarihlerinde 39 ilden 509 sporcunun katılımıyla Çorum’da düzenlenen şampiyonaya katılan 17 sporcudan 15’i derece yaparken, 9 yaş altı kategorisinde Eymen Bozkuş, İbrahim Efe Oral, Güneş Arslanoğlu, İklim Arslanoğlu, Lorin Kavak ve Zeynep Irmak Çakır Milli Takıma katılmaya hak kazandı. 11 yaş altı kategorisinde ise Defne Akgül, Kübra Songül, Ecrin Aka, Betül Terbiyeli, Havin Oral, Baran Ergün, Selim Enterili, Ulaş Özturk, Salih Berken Soysal ve Ulaş Özturk ilk 32’ye kalma başarısı gösterdi.
Şampiyona sonunda ilk 16’ya kalan sporcular 11-14 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan ‘U9 İstanbul Youth 2024 Uluslararası Badminton Turnuvası’na katılmaya hak kazandı.

Okumaya Devam Et

Trendler