Connect with us

Aktualite

ÇOCUKLARA OLASI BİR TEHLİKE ANINDA ÇIĞLIK ATMALARI ÖĞRETİLİYOR

Mersin’de 4-7 yaş grubu çocuklara yönelik ‘Mahremiyet Eğitimi’ başladı. Cinsel istismara karşı bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirilen eğitimde, çocuklara olası bir tehlike anında çığlık atmaları öğretiliyor.

Published

on

Mersin’de 4-7 yaş grubu çocuklara yönelik ‘Mahremiyet Eğitimi’ başladı. Cinsel istismara karşı bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirilen eğitimde, çocuklara olası bir tehlike anında çığlık atmaları öğretiliyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi, kadın ve çocuklara yönelik her hafta bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. Merkez Yenişehir ilçesi Polisevi karşısındaki Etkinlik Merkezinde düzenlenen etkinliklerden biri de ‘Mahremiyet Eğitimi’. Türkiye’de çocuklara yönelik cinsel istismarın önüne geçmek amacıyla yürütülen yoğun çabaya destek ve çocuklarda cinsel istismara karşı erken yaşta bilinç oluşturmak amacıyla her salı ve perşembe günleri gerçekleştirilen eğitimde, sürekli ‘sus’ telkiniyle büyütülen çocuklar, çığlık atabilme davranışı da geliştiriyor.

“Sen de susma, çocuklar da susmasın”

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde görev yapan Psikolog Buket Çankaya koordinesinde 4-7 yaş grubu çocuklara yönelik yürütülen eğitim yaklaşık 40 dakika sürüyor. “Çocuk susar, sen susma” söylemi, Mahremiyet Eğitimi ile “Sen de susma, çocuklar da susmasın” söylemine dönüşüyor.

“Biz çocuğa çığlık attırıyoruz”

Psikolog Çankaya, eğitimle ilgili verdiği bilgide, Mahremiyet Eğitiminde çocuklarda vücudu tanıma, iyi dokunuş ve kötü dokunuş ile duygular üzerine bir seans uyguladıklarını söyledi. Çankaya, “Çocuk herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığında bir şekilde güvendiği birilerine bunu söyleyebilmeli. Bu sadece anne-baba olamayabiliyor. Bazen öğretmen olabiliyor. Çocuğun aklına mesela bir polisi aramak gelmiyor. En kötüsü de 4 yaşındaki çocuk polisi aramayı veya bağırmayı bilmiyor. Çığlık atmayı bilmiyor. Biz toplumda hep ‘Aman çocuğum sus, sen çok bağırma’ şeklinde bir eğitim veriyoruz. Bu şekilde eğitimler verildiği için biz de burada çocuğa çığlık attırıyoruz. Yani yapabileceği kadar çok bağırması gerektiği konusunda antrenmanlar yapıyoruz” dedi.

“Çocuklar, beden söz hakkı bilincini geliştirmiş oluyor”

Çocuğa yönelik cinsel istismar haberlerinin ailelerde de ciddi kaygılar oluşturduğunu belirten Çankaya, en başta çocukta bir bilinç oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı. Çankaya, “Mahremiyet Eğitimi sayesinde çocuklar beden söz hakkı bilincini geliştirmiş oluyor. Aynı zamanda sınırları öğreniyorlar. Bu sınırlar içerisinde nasıl davranmaları gerektiğini, kendilerinin ve başkalarının bedenlerini tanıyorlar” diye konuştu.

“Bir uzmanın anlatması onlar için daha iyi”

Torununu Mahremiyet Eğitimine getiren Nezahat Şahin ise “Bütün çocukların bunu bilmesi gerekiyor. Biz ne kadar anlatsak da aile olduğumuz için bir yerde anlamıyorlar. Oyun gibi görüyorlar. Ama böyle bir etkinlik duyunca hemen geldik. Bir uzmanın anlatması onlar için daha iyi. Bağırdığı zaman biz ‘susun’ dediğimizde, bu çocuk her halükarda sıkıştığı zaman susar. Ama biz onu bağırmaya alıştırdığımızda, bir yerde kendini savunamadığı zaman muhakkak çığlık atar” ifadelerini kullandı.

  • MERSİN'DE 4-7 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARA YÖNELİK 'MAHREMİYET EĞİTİMİ' BAŞLADI. CİNSEL İSTİSMARA KARŞI BİLİNÇLENDİRMEK AMACIYLA HAYATA GEÇİRİLEN EĞİTİMDE, ÇOCUKLARA OLASI BİR TEHLİKE ANINDA ÇIĞLIK ATMALARI ÖĞRETİLİYOR. (KIYMET GÖKÇE/MERSİN-İHA) Mersin'de 4-7 yaş grubu çocuklara yönelik 'Mahremiyet Eğitimi' başladı. Cinsel istismara karşı bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirilen eğitimde, çocuklara olası bir tehlike anında çığlık atmaları öğretiliyor.

Okumaya Devam Et
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aktualite

MERSİN’İN TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİNİ SANAL GERÇEKLİK GÖZLÜĞÜYLE KEŞFEDİYORLAR

Mersin Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen ‘VR Mersin’ projesi sayesinde vatandaşlar kentin tarihi ve turistik yerlerini sanal gerçeklik gözlüğüyle keşfediyorlar.

Published

on

Bilgi İşlem Dairesi, hayata geçirdiği ‘Sanal Gerçeklik Yöntemi ile Bilişim Tabanlı Mersin Tanıtım Projesi’ni vatandaşların ayağına götürüyor. Özellikle hafta sonu yoğun olan alışveriş merkezlerine kurulan etkinlik alanı sayesinde vatandaşlar, Mersin’i sadece bir gözlükle daha yakından tanıma fırsatı buluyor. VR gözlükle deneyimlenen projede, Mersin’in bir ucundan diğer ucuna kadar tarihi ve turistik yerlerin yanı sıra doğal güzellikleri, sanal gerçeklik yöntemiyle gösteriliyor. Bu çerçevede Saya Park AVM’de organize edilen etkinlikte vatandaşlar, Mersin’in tarihi ve turistik mekanlarını gezerek, tanıma fırsatı buldu. Kimi vatandaşlar Mersin’de yaşamasına rağmen hiç görmediği yerleri sanal gözlük sayesinde keşfetti.


“VR MERSİN’LE KEŞFETTİLER”
Alışveriş yapmaya gelen vatandaşlardan Alper Duman, VR Mersin’i deneyiminin ardından, “Mersin’in tanıtımı adına gayet güzel çalışma olmuş” dedi.
Üniversite öğrencisi Serkan Görüşük de VR Mersin uygulaması için “İlk defa kullanan biri için farklı bir deneyim” ifadesini kullandı.
Görüntülerin oldukça gerçekçi hissettirdiğini söyleyen Anıl İzci ise çalışmayı efsane olarak nitelendirdi.
VR Mersin’i deneyimleyen vatandaşlardan Mehmet Bat da uygulama sayesinde görmediği birçok yeri görme imkanı bulduğunu belirterek, “Görmediğim çok yer vardı, gördüğüm yerler de vardı. Güzel bir uygulama, harika bir deneyim” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Aktualite

LAZER TABANLI YERLİ RADAR SİSTEMİNDEN KAÇIŞ YOK!

Mersin İl Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri, lazer tabanlı Medar Mobil Hız Tespit Sistemi (MTS) ile 4 şeritli yolda onlarca aracı eş zamanlı olarak takip edilebiliyor.

Published

on

Mersin Trafik Jandarması ekipleri aşırı hız nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarının azaltılması amacıyla daha hızlı ve sonuç odaklı çalışmalarını sürdürüyor. Lazer tabanlı Medar Mobil Hız Tespit Sistemi (MTS) ile 4 şeritli yolda onlarca araç eş zamanlı olarak takip edilebiliyor. Hız ihlali yapan tüm araçların cinsleri, hangi şeritte hız yaptıkları, hız yapılan yerin koordinatı belirlenebiliyor. Ayrıca araçların fotoğrafı çekilip video kaydı ile suç tespiti yapılıyor. Hız Tespit Sistemi araca monte edilmeden seyyar olarak da kullanılabiliyor.
Mersin İl Jandarma Komutanlığınca, yağmurlu, karlı ve sisli havalarda gece-gündüz kullanılabilen radar sayesinde hıza dayalı trafik kazalarında azalma olacağı, vatandaşların gideceği yere kazasız gidebilmelerini sağlayarak ‘Söz konusu insan ise trafikte 1 can kaybı bile fazladır’ mottosuyla hareket edildiği kaydedildi.

Okumaya Devam Et

Aktualite

MERSİNLİ SPORCULAR TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA DAMGA VURDU

Türkiye Badminton Federasyonu tarafından Çorum’da düzenlenen 9 ve 11 yaş altı ‘Badminton Türkiye Şampiyonası’nda Mersinli 6 sporcu 9 yaş altı Badminton Milli Takımına katılmaya hak kazandı.

Published

on

26-30 Haziran tarihlerinde 39 ilden 509 sporcunun katılımıyla Çorum’da düzenlenen şampiyonaya katılan 17 sporcudan 15’i derece yaparken, 9 yaş altı kategorisinde Eymen Bozkuş, İbrahim Efe Oral, Güneş Arslanoğlu, İklim Arslanoğlu, Lorin Kavak ve Zeynep Irmak Çakır Milli Takıma katılmaya hak kazandı. 11 yaş altı kategorisinde ise Defne Akgül, Kübra Songül, Ecrin Aka, Betül Terbiyeli, Havin Oral, Baran Ergün, Selim Enterili, Ulaş Özturk, Salih Berken Soysal ve Ulaş Özturk ilk 32’ye kalma başarısı gösterdi.
Şampiyona sonunda ilk 16’ya kalan sporcular 11-14 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan ‘U9 İstanbul Youth 2024 Uluslararası Badminton Turnuvası’na katılmaya hak kazandı.

Okumaya Devam Et

Trendler