Connect with us

Ekonomi

MERSİN İŞ DÜNYASINDAN, LİMANIN LÜBNAN’A AÇILMASINA DESTEK

Lübnan’ın Beyrut Limanında meydana gelen büyük patlamanın ardından yardım için hemen harekete geçen Türkiye’nin, Mersin Uluslararası Limanını (MIP) Lübnan’ın kullanımına açmasıyla gözler Mersin’e çevrildi.

Published

on

Lübnan’ın Beyrut Limanında meydana gelen büyük patlamanın ardından yardım için hemen harekete geçen Türkiye’nin, Mersin Uluslararası Limanını (MIP) Lübnan’ın kullanımına açmasıyla gözler Mersin’e çevrildi. Limanın Lübnan’ın hizmetine açılmasına Mersin iş dünyasından da destek gelirken, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Mersin’in imkanları sadece Mersin’in hizmetinde değil, tüm hinterlandımızın hizmetinde” dedi.


Lübnan’ın Beyrut Limanında geçen hafta meydana gelen ve 154 kişinin öldüğü, 6 binden fazla kişinin de yaralandığı patlamanın yaraları sarılmaya çalışılıyor. Lübnan’ın dünyaya açılan kapısı niteliğindeki limanın patlamayla adeta yok olması, ülkenin ekonomisine de büyük darbe vurdu. Patlamanın ardından ülkenin imdadına koşan ilk ülkelerden biri de Türkiye oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, Lübnan’a yaptığı ziyarette, patlamada büyük zarar gören Beyrut Limanı tekrar ayağa kaldırılıncaya kadar, Mersin ve İskenderun limanlarının Lübnan’ın kullanımına açıldığını bildirmesiyle gözler bu iki kente çevrildi.

“Mersin’in imkanları sadece Mersin’in hizmetinde değil, tüm hinterlandımızın hizmetinde”

Oktay’ın, Mersin Uluslararası Limanının Lübnan’ın hizmetinde olacağı açıklamasına, Mersin’in tüm kesimlerinden de destek geldi. Özellikle Mersin iş dünyası, verdiği mesajla Lübnan halkının yanında olduğunu bildirdi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, İHA’ya yaptığı açıklamada, Mersin iş dünyasının desteğini dile getirdi. Lübnan’a geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerini ileten Kızıltan, Türkiye’nin, zaten bütün dünyada felaketlere uğramış mazlum ülkelere geçmişten bugüne yardımcı olan, kucak açan bir ülke olduğunu anımsattı. Kızıltan, “Mersin de dışarıdan gelenlere çok kucak açan, yardım yapmayı çok seven, birlikte yaşama kültürü çok yüksek olan bir kenttir. Biz her zaman söyleriz, Mersin’in imkanları sadece Mersin’in hizmetinde değil, tüm hinterlandımızın hizmetinde. Mersin, sadece kendine hizmet eden bir kent değil, etrafındaki kentlere, bütün Türkiye’ye, etrafındaki ülkelere hizmet eden bir kent. Bizim limanımız da bölgenin en büyük, imkanları en yüksek, son derece modern şartlara sahip bir limanımızdır. Türkiye, zarar gören, felaketlere uğrayan mazlum ülkelerin her zaman yanında olduğu gibi Lübnan’ın da yanında olacaktır. Mersin olarak da her türlü yardıma hazırız” diye konuştu.

“Mersin Limanı, Lübnan’ın her türlü ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede”

Lübnan’da, limanın yok olması nedeniyle ticaretin durma noktasına geldiğine işaret eden Kızıltan, Mersin Limanının da her türlü imkana sahip, Lübnan’ın bütün ticaretini, ithalatını, ilaç, yiyecek, giysi yardımlarını, ihracatını yapabilecek kapasitede olduğunu söyledi.

Mersin’in aynı zamanda dünyanın en gelişmiş lojistik kentlerinden biri olduğuna dikkat çeken Kızıltan, “Kara nakliyesi de Mersin’de çok gelişmiş vaziyette. Lübnan ile Mersin arası yaklaşık 600 küsur kilometre civarında. Kara lojistiği ile de deniz lojistiği takviye edilirse Mersin, Lübnan’ın lojistik sıkıntılarını büyük oranda çözer” ifadelerini kullandı.

“Mersin ana konteyner limanının hızla devreye alınması gerekiyor”

Kızıltan, bu olayla birlikte Mersin’in yıllardır beklediği, ancak bir türlü gerçekleşmeyen ‘ana konteyner limanı’ projesinin öneminin de bir kez daha anlaşıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Burada bir de şu ortaya çıkıyor; Mersin Limanının da büyütülmesi gerektiği, ikinci bir limanın mutlaka Mersin’e yapılması gerektiği. Mersin ana koyteyner limanı vardı; bunun son derece hızla devreye alınması gerekiyor. Mersin’in imkanlarını ve bölgeye, hinterlandına olan hizmetlerinin kalitesini, çeşitliliğini artırmak için bu limana da ivedilikle ihtiyaç duyulmaktadır.”

“MIP, dünyanın en büyük konteyner limanları arasında 96’ncı”

Mersin Uluslararası Limanı, PSA International ve Akfen Holding ortaklığıyla kurulan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından işletiliyor. Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olma özelliğine sahip MIP, aynı zamanda 112 hektar alanıyla ülkenin en büyük yüzölçümüne sahip limanı. Tüm liman hizmetlerini aynı sahada verebilen, Türkiye’nin çok amaçlı en büyük limanı olan MIP, dünyanın en büyük konteyner limanları arasında 96’ncı, Türkiye’nin en büyük hizmet ihracatçıları sıralamasında ise 27’nci sırada yer alıyor.

“Akdeniz’deki ana konteyner limanlarından biri”

Ankara, Gaziantep, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya gibi Türkiye’nin sanayileşmiş kentleri ile Suriye, Irak ve İran gibi sınır komşusu olan ülkelere, demiryolu ve karayoluyla bağlı olan MIP, Orta Doğu ve Karadeniz’le olan aktarma ve hinterlant bağlantılarıyla da Akdeniz bölgesindeki ana konteyner limanlarından biri.
Geniş hinterlandı, modern altyapısı ve ekipmanları, geniş depolama sahaları, yetişmiş insan kaynakları ve Serbest Bölgeye yakınlığıyla MIP, Türkiye’nin ihracat ve ithalat hacminin önemli bir kısmını karşılıyor.
2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon ton konvansiyonel kargo kapasitesine sahip MIP’ın, 21 rıhtımı bulunuyor.

“Orta Doğu ülkelerinin transit merkezi”

Hinterland bağlantılarıyla da önemli bir liman olan MIP, İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ithalat-ihracat kapısı olmasının yanında Orta Doğu ülkelerinin transit merkezi konumunda. MIP’ın önemli bir başka özelliği de yurt içine ve Orta Doğu ülkelerine kara, hava ve demiryolları ile bağlanmış olması.

Dünya standartlarında hizmet veren bir liman haline gelen MIP, Türkiye’nin önde gelen endüstri şehirleri yanında, İran, Irak, Suriye ve BDT ülkelerine en önemli bağlantı noktası konumunda ve Türkiye’nin yüzde 50’sine yakın bir hinterlanda hizmet veriyor.

Okumaya Devam Et
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aktualite

İSO 500 LİSTESİNDE MTOSB’DEN 12 FİRMA YER ALDI

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen ‘Türkiye’nin Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesinde Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nden 12 firma yer aldı.

Published

on

İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl düzenli olarak açıklanan ‘Türkiye’nin Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023’ listesinde Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nden 12 firma yer aldı. Listede, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları 16., Yıldız Entegre Ağaç 27., Hayat Kimya 39., Memişoğlu Tarım Ürünleri 197., Armada Gıda 301., Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri 306., Erciyas Çelik Boru 324., ANKUTSAN Antalya Kutu Sanayi Oluklu Mukavva Kağıt 361., Göymen Food Gıda 426., Kalekim Kimyevi Maddeler 470., Europap Tezol Kağıt 477., Yılbor Boru Plastik 491. sırada yer aldı.

“GURUR DUYUYORUZ”

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sabri Tekli, ‘İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen ‘Türkiye’nin Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesinde yer alan tüm firmalarımız ile gurur duyuyoruz. Ülkemizin üretimine, istihdamına ve ihracat rakamlarına direk olarak etki eden tüm sanayicilerimiz takdiri hak ediyor. Biz de yönetim kurulu olarak onların daha verimli bir şekilde üretimlerini sürdürebilmeleri adına üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Sanayicilerimiz ile gurur duyuyoruz’ dedi.

Okumaya Devam Et

Aktualite

TATİLCİLER MERSİN’E AKIN ETTİ, OTELLER YÜZDE 100 DOLULUĞA ULAŞTI

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Mersin’in incisi Kızkalesi başta olmak üzere tüm sahiller, bayram tatilinin 9 gün olmasıyla birlikte dolup taştı.

Published

on

Akdeniz’e 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin’de bayram tatilinin 9 gün olmasıyla birlikte sahiller dolup taştı. Unesco Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Korykos Antik Kenti’nin en önemli parçası Kızkalesi başta olmak üzere 11 mavi bayraklı plaja tatilciler akın etti. Türkiye’nin dört bir tarafından kente gelen tatilciler, bunaltıcı sıcak hava nedeniyle denize girerek serinledi. Deniz suyunun 26 dereceler olduğu kentte hava sıcaklığının 35-36 derecelerde olduğu belirtildi. Daha çok ailelerin tercih ettiği Kızkalesi’nde bir çok tatilci deniz de vakit geçirdi, bazıları da çeşitli su aktivitelerine katılarak heyecanlı anlar yaşadı.

Tatilcilerden Mehmet Ünal, memleketi Adana’da bayram ziyaretlerini yaptıktan sonra ailece Mersin’e tatile geldiklerini ve denizde serinleyerek vakit geçirdiklerini söyledi.

OTELLER YÜZDE 100 DOLULUĞA ULAŞTI

9 günlük tatilin turizmcilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Kızkalesi Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin Öztop, okulların da tatil olmasıyla tatilin dolu dolu geçtiğini kaydetti.

Bölgede doluluk oranının yüzde 100 olduğuna dikkat çeken Öztop,” Çevre illerden ve yurt dışından gelen misafirlerimiz var. Aile ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Kurban Bayramı tatilinden sonra Temmuz’a geliyoruz. Eylül’ün sonuna kadar dolu dolu bir sezon geçirmeyi hedefliyoruz. O doğrultuda rezervasyonlar mevcut” dedi.

Deniz sıcaklığının 26 derecelerde olduğuna da değinen Öztop, “Hava da çok güzel. Aileler hep yüzüyorlar. Denizimiz derin değil, her kesime hitap ediyor. Mavi bayraklı 11 plajımız var, Kızkalesi ise özel bir yer, dünyaya açılan turizm kapısı” şeklinde konuştu.

Okumaya Devam Et

Aktualite

SU SIKINTISI ERKEN BAŞLADI! MESKİ VATANDAŞLARI UYARDI

Mersin Büyükşehir Belediyesince, son bir haftadır sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve öngörülemeyen nüfus artışından kaynaklı olarak Toroslar ve Yenişehir ilçelerinin üst kotlarında aşırı tüketimden dolayı su temininde yetersizlikler yaşandığı belirtilerek, vatandaşların suyu tasarruf bilinciyle kullanması istenildi.

Published

on

Mersin Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, il genelinde son bir haftadır sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve öngörülemeyen nüfus artışından kaynaklı olarak Toroslar ve Yenişehir ilçelerinin üst kotlarında aşırı tüketimden dolayı su temininde yetersizlikler yaşandığı vurgulandı. Kar ve yağmur yağışlarının mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi nedeniyle hem yer altı hem de yer üstü kaynaklarda önemli ölçüde azalmalar meydana geldiği ifade edilen açıklamada, “MESKİ Genel Müdürlüğü, kırsalda küresel iklim değişikliği dolayısıyla yaşanan kuraklığın ve merkez ilçelerde nüfus artışıyla beraber rezervler üzerindeki olumsuzluğun etkilerini azaltmak amacıyla Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi başta olmak üzere, ilave su kaynaklarını devreye almak için çalışmalarına uzun zamandır yoğun bir şekilde devam etmektedir.

Dört merkez ilçemiz ve Tarsus’un içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi ve İsale Hatları tam kapasite ile çalışmakta, işletmeden kaynaklı arızamız bulunmamakta ve karşılaşılan sorun ise aşırı tüketimden kaynaklanmaktadır” denildi.

“SU TASARRUFU BİLİNCİYLE HAREKET EDİLMELİ”

Ekiplerin hem sahada hem de SCADA Merkezinden takipte olup, çalışmalarına kesintisiz devam ettiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Kuraklığın ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık etkileri ile aşırı su tüketimine bağlı olarak su temininde yaşanan olumsuzlukları azaltabilmek adına su tasarrufu bilinciyle hareket edilmesi büyük önem arz etmektedir. Aşırı tüketime bağlı olarak su depolarındaki rezervlerimiz azalmakta, bu nedenle de zaman zaman kesintiler yaşanabilmektedir.

Vatandaşlarımızın yaşanan su kesintilerinden dolayı anlayışını bekliyor, insani tüketim amaçlı olarak temin ettiğimiz suyun, ‘bahçe sulama, yüzme havuzları, araç, balkon ve halı yıkama’ gibi tasarruf bilinciyle kullanılmasının önemli olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Hep birlikte iklim değişikliği ve kuraklığa karşı mücadele ederek gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için suyumuzu koruyalım.”

Okumaya Devam Et

Trendler